Smoker BBQ

Smoker BBQ

Er is veel voedsel te eten met verschillende smaken die voortkomen uit verschillende soorten gebruikte kooktechnieken. Deze twee technieken zijn roken en grillen, die vaak als hetzelfde worden verward, maar zeer verschillend zijn wat betreft methoden en smaken. Roken is een langzaam proces waarbij indirecte warmte wordt gebruikt, terwijl grillen een snel proces is waarbij een directe verhittingsmethode wordt gebruikt.

Vandaag zullen we het hebben over smoker bbq, hun voordelen en de beste modellen op de markt.

Wat is een smoker bbq ?

Hoewel de naam voor de hand lijkt te liggen, kan de term "rookoven" verwarrend zijn, afhankelijk van aan wie je het vraagt of van de fabrikant in kwestie. We hebben het over toestellen die speciaal zijn ontworpen om precies datgene te roken wat wordt gekookt, zonder dat er aparte accessoires moeten worden aangeschaft.

Zo zullen we barbecues vinden met smokers, en andere meer veelzijdige grills. De meer gespecialiseerde modellen kunnen duur zijn en sommige zijn zeer omvangrijk, maar tegenwoordig kunnen we meer betaalbare smoker barbecues voor huishoudelijk gebruik vinden die ook een goede investering op lange termijn zijn.

Beste Barbecue Rookovens


Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm
BEKIJK PRODUCT

Weber Smokey Mountain Cooker 47 cm
BEKIJK PRODUCT

Gusta BBQ grill smoker
BEKIJK PRODUCT

Weber SmokeFire EX4
BEKIJK PRODUCT

VINICS - BBQ Smoker - 3 en 1
BEKIJK PRODUCT

Collection BBQ fumeur
BEKIJK PRODUCT

Smoker bbq hoe werkt het

Een smoker bbq wordt gebruikt voor het garen van grote, taaie stukken vlees, zoals borsten, heel gevogelte, varkensvlees, enz. Het wordt over het algemeen gebruikt bij lage temperaturen van 90° tot 300°. Zij maken gebruik van indirecte verhitting en het is een tijdrovend proces dat verscheidene uren vergt om goed te koken. De tijd die het kost, helpt de gerookte smaken te verrijken en uiteindelijk krijg je een goed bereide, heerlijke en authentieke barbecue, gerookt vlees met de smaken van de gebruikte houtskool en het hout. Zij helpen de natuurlijke smaken van het voedsel te behouden en geven het vocht.

Een bbq smoker gebruikt een combinatie van rook, tijd en lage hitte in een afgesloten omgeving. Er zijn twee soorten roken: 1) koud roken en 2) warm roken. Bij koud roken ligt de temperatuur tussen 68° en 86° en duurt het 12 tot 24 uur voordat het voedsel gaar is. Warm roken heeft een temperatuur van 126° tot 250°.

Wat moet ik weten voordat ik een Smoker bbq kopen ?

Hier zullen we uitleggen wat u moet overwegen voordat u een bbq smoker koopt. Er zijn verschillende factoren die u moet analyseren en vergelijken, afhankelijk van uw smaak of behoeften. Er zijn verschillende smoker barbecues, dus lees aandachtig de verschillende modellen die er bestaan.

Design

De nadruk ligt hier meer op pure rookovens, niet op de meer gebruikelijke barbecues met secundaire rookmogelijkheid. Rookovens hebben meestal een verticaal ontwerp, als een soort schoorsteen, zuil of koelkast, vaak cilindervormig, die volledig kan worden afgesloten of met een venster om de binnenkant te kunnen zien.

Sommige modellen hebben een deur die in de voorste carrosserie kan worden geopend, terwijl andere alleen van bovenaf kunnen worden geopend.

Smoker bbq kopen

Type warmtebron

Net als bij grills zijn er houtskool-, gas- en elektrische smoker bbq´s, en rokers die alleen met hout kunnen worden aangestoken. Hoewel houtrokers het aantrekkelijkst lijken, worden ze niet sterk aanbevolen.

Houtskool bbq smokers zijn de beste en meest verkochte. Het roken is veel intenser en authentieker, en zal het vlees een unieke smaak geven. Houtskool maakt het mogelijk bij een mildere temperatuur te koken en te roken en geeft smaakvollere resultaten.

Houtskool bbq smokers

Afmetingen en Capaciteit

Als we ons richten op de verticale modellen, zijn deze toestellen niet zo omvangrijk als een conventionele barbecue, die meestal meer ruimte inneemt als ze naar de zijkanten worden uitgevouwen. Toch zullen we de afmetingen en het gewicht van elke smoker bbq moeten controleren om te zien of hij aan onze behoeften voldoet en of we een plaats hebben om hem neer te zetten.

Het is duidelijk dat de grotere modellen duurder zijn en ook meer ruimte bieden voor het bereiden van voedsel. Het verticale formaat beperkt het kookoppervlak, zodat we wellicht geïnteresseerd zijn in de hogere rookovens die binnenin extra niveaus toevoegen.

Verschillen tussen Smokers en Grillers

Verschillen tussen rookoven en grill

 1. Voor roken is een warmtetemperatuur tussen 90° en 300° nodig, terwijl voor grillen hoge temperaturen van 330° tot 550° nodig zijn.
 2. Roken gebeurt bij lage temperaturen en duurt daarom uren, terwijl grillen een snel proces is en een paar minuten duurt.
 3. Een smoker bbq geeft een authentieke barbecuesmaak door het gebruik van hout en houtskool, terwijl grillen de vochtige smaken heeft van de gebruikte kruiden.
 4. Bij roken is er sprake van indirecte verhitting en wordt er geen directe vlam gebruikt, in plaats daarvan worden hout en houtskool gebruikt, terwijl bij grillen directe verhitting bij hoge temperaturen en directe vlammen worden gebruikt.
 5. Roken heeft een beperkte verhittingscapaciteit, terwijl grillen een hoge verhittingscapaciteit heeft.

Gusta bbq Smoker: De beste verkoper op de markt

Dit is het best verkochte bbq smoker merk in Nederland. Een compact en klein model, ideaal om te koken op een balkon, in de tuin of op de camping. In de Gusta Smoker BBQ kunt u allerlei soorten voedsel bereiden, van vis tot vlees bij lage temperatuur.

Hoewel hij niet erg groot is, kunt u meer dan 2 hamburgers tegelijk bereiden, en hij heeft een extra rooster zodat u meer voedsel kunt toevoegen.

Een zeer interessante optie voor kleine barbecues, aangezien de prijs van de Gusta Smoker bbq zeer goedkoop is in vergelijking met andere modellen. Zij hebben een zeer economische en toegankelijke prijs.


Gusta BBQ Smoker

 • Compact model, handig voor balkon/tuin of camping
 • Grillen met directe of indirecte hitte
 • Rook en houtskool compartiment
 • Stand die gebruikt kan worden als houtskool/briquette starter
 • Met thermometer
 • Alle accessoires in een matzwarte afwerking
 • Verwijderbaar tussenschot om het grootst mogelijke grill oppervlak te creëren
Bekijk Product
Go up